pestyme berbakery kt umah..virus dtg lps tgk fb kwn die upload pic tiramisu..pehhh..tergugar iman den nengoknya...terus gogle..tgk resepi sonang ajo ah...terus gtaw cikdil bini tersayang nak wat tiramisu..die tanya mcm perli pun ada..ayg nak wat kek???hahahahha..beriya ckp ye r..padahai xpenah wat kek seumur idup..jwp cam komfiden wat akan jd tiramisu..silap pas wat namanya TIRATAKJADI..baru membisu kau..hahahha...tapi.hasilnya..ALHAMDULILLAH..nama dlm surat branak kek ni TIRAMISU LA...huhu...
Cikanis wat ngn bff cikanis..hanan...gtaw die nk wat tiramisu ms chat..die kalo shari xchat ngn cikanis xleh idup..rindu katanya..hahaha.. :p.. hye yunk.. ..lps gtaw die nak pinjam mixer nak wat kek, die nk join skaki bperang kt dapoq ngn cikanis...tiba2 ting! dlm otak..nak mitak adiah mixer r anyversary naty..abg, pliz baca betul2 part ini yer.. :p hahaha..lari tajuk..ok berbalik tajuk asal...bagai pujuk dicita, ulam mendatang la kan..ada org nak wat skali..lg sonang koje den ah..kos pun kitorang tong2...malam jumaat cikanis g bli brg2...rupanya brg2 nak wat tiramisu ni nmpk cam senang, tp mahai bebeno hrga brg2 die ek..jakun, pestyme bli brg2 pastry ni..huhu...ingt cream cheese tu dlm 5-6 henget ja..amekau berbelas henget!huhu...ingt mcm hrag butter ja.. :p
sabtu ritu dah slamat kami jayakan MISI TIRAMISU kami...jom tgk!
CARA-CARA NAK WAT :
1. setengah cawan gula castor dan CREAM CHEESE 250g bersamaan 1 bata tu la....
2. satu sudu teh esen vanila
3. WHIPPING CREAME dkt resepi ckp 250ml..tp kami letak 400ml..haha..abiskan 2 kotak kecik..dh alang2 buka lg 1.nk simpan watpe lg..tuang j sampai abis!
PUTARKAN SUMA BAHAN2 SAMPAI SEBATI DENGAN KELAJUAN PALING RENDAH..PASTU SLOW2 TINGKATKAN KELAJUAN...
4. potong kek span giant haha..perlu gitaw kek giant..spatutnya nak sdp perasa coklat o nescafe la..tp xd..so cikanis rembat j la perasa pandan..hohoho..
5. ltk kan skit air nescafe kt kek tu..tujuan nk bg kek lembab ja..air nescafe bancuh tanpa gula..jgn ltk byk2 kt kek, naty kek lembik..xsdp..naty jd berair..INGAT!
6. sapukan bahan2 yg kita putar td tu...
7. guna penapis untuk kita ayak serbuk coklat..ulangkan langkah yg sama utk layer2 seterusnya!!!
DAH SIAP, MASUKKAN DLM PETI AIS..MAKAN SEJUK2..WALLAH... :)
SELAMAT MENCUBA!!!!
hasil wat suma ikut bahan2 yg kt atas tu dpt 3 tipuware putih tu...ala, tipuware yg org ltk kuih raya tuh...huhu..
duhhhh...lapar! lapar! teringin nak buat kek...tp pemutar dah rosak..sobsob! pandai sgt g basuh guna air yg letrik tu....kakaka...bila nak guna, dah kene karen...sedih mak!
ReplyDeleteWah! Ni dah boleh buat bisnes tiramisu :P kekeke.. nak buat jugak lah..tapi ntah zaman bila la.. muahaha..
ReplyDeleteRajinnya anis..nak trylah nanti. senang je rupanya buat benda alah ni,.
ReplyDeletezaasss ke otk beli barang! :)
ReplyDeletemabeles la..ni yg nk try ni tp nk ke kedai nye tu haa yg den lemah..hihi..tq for sharing recipe.. :D
ReplyDeletesedapnye!
ReplyDeleteA diamond could only be scratched by another diamond.
ReplyDeleteFor those that can't afford diamond and platinum can consider buying cubic zirconia stones crafted in gold. Crystal has a tendency to be heavier because it contains a significant amount of lead that contributes for the weight.
My web blog :: jewelry